piątek, 15 stycznia 2021

Placek czeski - miodownik

Składniki:

Ciasto
500 g mąki
125 g masła
1 jajko
125 ml miodu
125 ml mleka
1 łyżka sody

Krem
40 g budyniu waniliowego
500 ml mleka (zgodnie z przepisem na opakowaniu budyniu)
250 g masła
250 ml cukru pudru
1 łyżka aromatu arakowego

Polewa
100 g gorzkiej czekolady
1 łyżka masła
5 łyżek śmietanki 30%
amaretto opcjonalnie

orzechy włoskie, migdały


Sposób przygotowania:

Do roztopionego masła dodać płynny miod. Sodę rozpuścić w ciepłym mleku. Płynne letnie składniki oraz jajko dodać do mąki; wymieszać łyżką. 
Ciasto podzielić na 5 części. Rozwałkować na placki o średnicy 24 cm. Piec ok. 6-8 minut  w temp. 180 st. - każdy oddzielnie na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, nie dodając cukru. Naczynie, do którego go przelejemy, przykryć folią aluminiową, aby nie wysechł. Wystudzić.
Miękkie masło wymieszać z pudrem i aromatem, następnie dodać budyń. Zmiksować do uzyskania jednolitej masy. Kremem przełożyć 4 placki.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło, śmietankę, amaretto.  Polać wierzch ciasta, udekorować orzechami włoskimi, i/lub migdałami.


Ilość: tortownica o średnicy 24 mm


Źródło: przepis cioci Irminy


 

Etykiety

Kontakt

Napisz wiadomość

Szukaj na tym blogu