sobota, 5 maja 2018

Kruche rogaliki z powidłami

Składniki:

400 g mąki
60 g cukru pudru
200 g zimnego masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 12%
szczypta soli

powidła śliwkowe
cukier puder do posypania




Sposób przygotowania:

Mąkę połączyć z solą i masłem. Dodać żółtka i śmietanę, całość zagnieść. Zawinąć w folię aluminiową i pozostawić w lodówce niecałą godzinę. Ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na kształt koła i przekroić na 16 części. Na trójkąty położyć pół łyżeczki powideł, zawinąć. Piec 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. 
Podawać z cukrem pudrem lub lukrem.

Ilość: 36 małych rogali



Źrodło: Kukbuk 30/2017 (zmieniłam ilości składników)

Etykiety

Kontakt

Napisz wiadomość

Szukaj na tym blogu