Składniki:
300 ml bulionu warzywnego70 g masła
1 seler
1 por
1 ziemniak
2 garście rukoli
2 garście szpinaku
2 garście sałaty lodowej lub masłowej
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz
2 czerwone cebule
100 ml wody
50 ml octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić, zagotować w wodzie z octem; odstawić.
Seler, por i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować. W ciepłym bulionie rozpuścić masło, dodać pokrojony szczypiorek, pietruszkę, rukolę, szpinak, sałatę,sól, pieprz oraz ugotowane warzywa - całość zmiksować. Podawać z piklowaną cebulą.
Ilość: 3 porcje
Źródło: Kukbuk 4/2018 (zmienione ilości składników)