sobota, 16 stycznia 2021

Krem z zielonych warzyw z piklowaną cebulą

Składniki:

300 ml bulionu warzywnego
70 g masła
1 seler
1 por
1 ziemniak
2 garście rukoli
2 garście szpinaku
2 garście sałaty lodowej lub masłowej
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek szczypiorku
sól
pieprz

2 czerwone cebule
100 ml wody
50 ml octu jabłkowego
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić, zagotować w wodzie z octem; odstawić.
Seler, por i ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować. W ciepłym bulionie rozpuścić masło, dodać pokrojony szczypiorek, pietruszkę, rukolę, szpinak, sałatę,sól, pieprz oraz ugotowane warzywa - całość zmiksować. Podawać z piklowaną cebulą.

Ilość: 3 porcje


Rysunek Urszulki.


Źródło: Kukbuk 4/2018 (zmienione ilości składników)


Etykiety

Kontakt

Napisz wiadomość

Szukaj na tym blogu