Składniki:
Ciasto500 g mąki
4 jajka
3/4 szklanki cukru
50 g drożdży
250 ml ciepłego mleka
120 g roztopionego masła
Kruszonka
1 1/2 szklanki przesianej mąki
3/4 szklanki cukru
30 g cukru waniliowego
120 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać pół łyżki cukru. Odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajka wbić do garnka, dodać cukier i ubijać na średnio rozgrzanym palniku. Do przesianej mąki dodać ubite jajka, przestudzone masło, mleko z drożdżami. Całość wymieszać i odstawić na 30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę mieszając wszystkie składniki.
Ciasto wyłożyć na blachę, posypać kruszonką i piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.
Ilość: blacha 36x25
Źródło: Przepis mamy Gosi.