Składniki:
1 szklanka orzechów wloskich250 ml płatków owsianych
150 ml mąki gryczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka mielonej kurkumy
1 łyżeczka mielonego kardamonu
1/2 łyżeczki soli
2 małe banany
1 małe jabłko
150 ml mleka
75 ml oleju kokosowego
3 jajka
maliny, borówki
Sposób przygotowania:
Orzechy rozdrobnić i wymieszać z suchymi składnikami. Banany, jabłka, mleko, olej zmiksować. Jajka ubić. Połączone składniki rozlać do muffinek. Na wierzch można położyć maliny lub borówki. Piec 60 min. w piekarniku nagrzanym do 100 st.
Ilość: 14 szt.
Źródło: L.N. Aurell, M. Clase, Food Pharmacy Przepisy (z małą zmianą ilości składników)