Składniki:
100 g zielonej fasolki szparagowej1 mała cebula
1 mały pomidor
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1/2 łyżeczki zmielonej kolendry
1/2 łyżeczki sezamu
1/2 łyżeczki sproszkowanego chili
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka suszonych liści kozieradki
2 łyżki kolendry
szczypta zmielonej kurkumy
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić, dodać kmin, kolendrę, sezam, chili, kurkumę, sól - zblendować. Uzyskaną pastę smażyć przez ok. 5 minut. Dodać pokrojone w ćwiartki pomidory, zblanszowaną fasolkę, kozieradkę i kolendrę. Smażyć kolejne 5 minut. Podawać skropione sokiem z cytryny.
Ilość: przystawka dla 2 osób
Źródło: M.Baljekar, R.Fernandez, S.Husain,M. Kanani, Kuchnia indyjska, najlepsze przepisy.