Składniki:
1 łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego2 łyżeczki nasion kolendry
2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
1 łyżeczka nasion kozieradki
4 goździki
1 łyżeczka mielonego kminku
1/2 łyżeczki kurkumy
szczypta soli
1 łyżeczka miodu
1 papryczka chilli
6 łyżek octu balsamicznego
1 cm kawałek świeżego imbiru
100 ml przecieru pomidorowego
300 ml wody
2-3 ząbki czosnku
2 średnie cebule
500 g piersi z kurczaka
2-3 średnie ziemniaki
garść listków świeżej kolendry
olej i masło do smażenia
300g ryżu basmati
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni przez kilka minut prażyć pieprz, kolendrę, nasiona kopru, kozieradkę oraz goździki. Następnie utrzeć przyprawy w moździerzu na proszek.
Do miski wrzucić kurczaka pokrojonego w kostkę, zalać octem balsamicznym i dodać kminek, kurkumę, starty imbir oraz część wody i przecieru pomidorowego. Dobrze wymieszać tak, by całe mięso przykryte było sosem. Odstawić na kilkanaście minut.
Na patelni przyrumienić na oleju i maśle cebulę pokrojoną w piórka oraz posiekany czosnek. Dodać kurczaka w marynacie, pozostały przecier, wodę, ziemniaki pokrojone na nieregularne fragmenty, sól, miód i papryczkę chilli. Gotować pod przykryciem aż mięso i ziemniaki będą miękkie. Podawać z ryżem basmati udekorowanym kolendrą.