Składniki:
Biszkopt:250 ml mleka sojowego
łyżka octu jabłkowego
1,5 szklanki mąki
pół łyżeczki soli
pół łyżeczki sody
łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
6 łyżek oleju
Śmietana:
2 puszki mleka kokosowego (powinny znajdować się 1 dzień w lodówce)
pół szklanki cukru pudru
konfitura malinowa
Sposób przygotowania:
Połączyć mleko i ocet, odstawić na 10 minut. Wymieszać mąkę, sól, sodę, proszek do pieczenia. Oddzielnie wymieszać cukier z olejem i wanilią. Następnie zmiksować mleko z octem i połowę dodać do oleju z cukrem. Dosypać połowę mąki, zmiksować. Dodać pozostałą część mąki i mleka, miksować jeszcze chwilę. Ciasto piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 st.
Z mleka kokosowego wylać wodę i ubić twardy tłuszcz wraz z cukrem.
Biszkopt pokroić na 3 części, każdą posmarować konfiturą i śmietaną.
Ilość: blacha o średnicy 18 cm
Źródło: magazyn kulinarny "Smak", nr 2/2014.