niedziela, 29 października 2017

Ciasto wiśniowo-bezowe na herbatnikach

Składniki:

200 g herbatników maślanych
1 kg wiśni
4 łyżki soku z cytryny
płatki migdałów
6 białek
160 g cukru pudru
40 g cukru waniliowego
3 łyżeczki agaru






 

 


Sposób przygotowania:

Wiśnie wydrążyć i gotować na średnim ogniu razem z sokiem z cytryny ok. 10 minut. Następnie połowę wiśni zmiksować, połączyć z pozostałymi  i w czasie ponownego gotowania stopniowo dodawać agar (cały czas mieszając). Po ok. 3 minutach odstawić do wystygnięcia.
Białka ubić trzepaczką, dodając w trakcie ubijania po łyżce cukru (pudru i waniliowego).
Na blasze wyłożyć herbatniki, masę wiśniową, białka, płatki migdałów i piec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st.
Po wystygnięciu ciasta (najlepiej podawać wyjęte z lodówki) umieścić na paterze herbatniki i na każdym położyć kawałek ciasta z blachy.

 

Ilość: blacha 36x25


Etykiety

Kontakt

Napisz wiadomość

Szukaj na tym blogu