Składniki:
Ciasto:500 g mąki
240 ml ciepłej wody
50 ml oleju
szczypta soli
Farsz:
800 g mięsa wieprzowego
250 g surowego boczku
200 g marchwi
200 g pietruszki
200 g selera
600 g cebuli
kilka liści laurowym
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zagnieść wszystkie składniki ciasta.
Mięso wieprzowe i boczek pokroić na mniejsze kawałki i ugotować. Po odszumowaniu dodać pokrojone warzywa (bez cebuli) oraz pieprz, ziele, listki . Gotować do miękkości (ok. godziny). Cebulę pokroić i usmażyć na oleju. Mięso, warzywa oraz połowę cebuli zmielić, następnie dodać pozostałą cebulę, pieprz, sól i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, wyciąć krążki i nałożyć łyżkę farszu. Pierogi wrzucić do osolonego wrzątku i gotować do wypłynięcia. Podawać z boczkiem wędzonym, masłem lub śmietaną.
Ilość: 40 szt. o średnicy 10 cm
Źródło: Przepis poznałam na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Panią Monikę Jagiełłowicz-Olejniczak (nieco zmodyfikowałam ilości składników).