Składniki:
1,5 kg mięsa wołowego z kością2 marchewki
2 pietruszki
2 cebule
0,5 selera
1 por
3 ząbki czosnku
garść natki pietruszki
3 liście laurowe
łyżeczka ziela angielskiego
łyżeczka ziarenek pieprzu
sól, 4 litry wody
Sposób przygotowania:
Mięso umyć, pokroić na mniejsze części i włożyć na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 st. i dorzucić pokrojone warzywa (cebula, marchew, seler, pietruszka, por). Piec jeszcze 35 minut. Całość włożyć do garnka z 4 litrami wody. Blachę, na której piekliśmy mięso, polać 0,5 szklanki wrzątku. Znajdujące się na blasze przypieczone części mięsa i warzyw dodać razem z wodą do garnka. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast zmniejszyć ogień do minimum. Odszumować, jeśli po upieczeniu mięsa będzie jeszcze taka potrzeba. Dodać przyprawy (bez soli), pokrojony czosnek i gotować 4 godziny na bardzo małym ogniu. Pod koniec gotowania bulion osolić.