niedziela, 29 października 2017

Murzynek

Składniki:

1 i 2/3 szklanki cukru
kostka masła
szklanka mleka
5 łyżek kakao
2 szklanki maki
3 jajka
15 g proszku do pieczenia
łyżeczka olejku waniliowego (opcjonalnie)











Sposób przygotowania:

Cukier, masło, mleko i kakao połączyć i podgrzać w rondlu. Odlać 1/3 szklanki masy. Całość wystudzić. Do pozostałej schłodzonej masy dodać mąkę, jajka, proszek, olejek i zmiksować. Ciasto przelać do formy i piec ok. 70 minut w temperaturze 160 st. Po wyjęciu z piekarnika, kiedy babka jest jeszcze w keksówce, polać pozostałą masą kakaową (odczekać kilkanaście minut, aż wsiąknie w ciasto).

Ilość: forma 30x12

Źródło: Przepis od Weroniki.

Etykiety

Kontakt

Napisz wiadomość

Szukaj na tym blogu