Składniki:
4 udka i 4 podudzia z kurczaka3/4 szklanki musztardy Dijon
łyżeczka słodkiej papryki
niecała łyżeczka soli
100 g wędzonego boczku
250 ml białego wina
łyżka musztardy ziarnistej
łyżeczka tymianku
mała cebula
pieprz
2 łyżki śmietany 36%
Sposób przygotowania:
Pół szklanki musztardy Dijon wymieszać ze słodką papryką, solą oraz pieprzem. Następnie obtoczyć mięso w zalewie.
Na patelni usmażyć boczek, oddzielnie cebulę pokrojoną w małą kostkę. Pod koniec smażenia cebuli dodać tymianek. Mięso smażyć z dwóch stron na oliwie na dużym ogniu tak, aby się mocno zarumieniło. Zdjąć kurczaka z patelni, dodać wino i zeskrobać przypalone mięso. Następnie ponownie umieścić kurczaka na patelni, dodać boczek, cebulę i gotować w winie na średnim ogniu ok. 15 minut. Po zdjęciu patelni z ognia dodać do sosu 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżkę musztardy ziarnistej i 2 łyżki śmietany 36%.
Podawać z puree selerowym oraz grzybami w occie.