Składniki:
Ciasto:320 g mąki
10 g świeżych drożdży
70 g cukru
1 jajko
1 żołtko
40 g margaryny Kasia
100 ml mleka
szczypta soli
Nadzienie:
kubek jagód
10 łyżeczek cukru pudru
Kruszonka:
20 g mąki
7 g zimnego masła
7 g cukru
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć, dodać łyżeczkę mąki i cukru oraz 2 łyżki letniego mleka. Wymieszać i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce. Następnie jajko wymieszać z żółtkiem, cukrem i szczyptą soli. Tłuszcz rozpuścić. Przesiać mąkę, dodać rozczyn, masę jajeczną, letnie mleko. Pod koniec ugniatania wlać przestudzony tłuszcz. Ostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Składniki kruszonki połączyć, zagnieść, zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyrośnięciu ciasta podzielić je na 10 części, podsypać stolnicę mąką, rozwałkować na grubość ok. 5 mm. Do środka włożyć płaską łyżeczkę cukru pudru oraz 1-1,5 łyżki jagód. Dokładnie zamknąć i utworzyć kulę. Następnie posmarować ciasto białkiem, posypać kruszonką i piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 st.