niedziela, 29 października 2017

Cannoli sycylijskie

Składniki:

Ciasto:
200 mąki
1 jajko
1 żółtko
40 g masła
60 ml białego wina
15 g cukru waniliowego

Nadzienie:
250 g riccoty owczej
80 g cukru pudru
25 g gorzkiej czekolady

olej do smażenia

 


Sposób przygotowania:

Wymieszać wszystkie składniki ciasta, następnie cienko je rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Ciasto owinąć wokół formy-rurki i smażyć na wrzącym oleju.
Czekoladę zetrzeć na małej tarce, połączyć z ricottą oraz cukrem. Rurki napełnić farszem.

Ilość: 15 szt.


Źródło: William Dello Russo: "The flavours of Sicily".

Wskazówki: Do usmażenia cannoli potrzebne są formy w kształcie rurek. Udało mi się kupić tylko metalowe - niestety mają ostre krawędzie i trudno usunąć tłuszcz ze środka formy. Rurki drewniane są na pewno lepszym wyborem.
Smażąc rurkę wyłóżcie ją na patelnię najpierw stroną ze sklejonymi brzegami. Cannoli będzie wtedy dobrze zamknięte.

Etykiety

Kontakt

Napisz wiadomość

Szukaj na tym blogu