Składniki:
Ciasto:200 mąki
1 jajko
1 żółtko
40 g masła
60 ml białego wina
15 g cukru waniliowego
Nadzienie:
250 g riccoty owczej
80 g cukru pudru
25 g gorzkiej czekolady
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wymieszać wszystkie składniki ciasta, następnie cienko je rozwałkować i wyciąć krążki o średnicy 10 cm. Ciasto owinąć wokół formy-rurki i smażyć na wrzącym oleju.
Czekoladę zetrzeć na małej tarce, połączyć z ricottą oraz cukrem. Rurki napełnić farszem.
Ilość: 15 szt.
Źródło: William Dello Russo: "The flavours of Sicily".
Wskazówki: Do usmażenia cannoli potrzebne są formy w kształcie rurek. Udało mi się kupić tylko metalowe - niestety mają ostre krawędzie i trudno usunąć tłuszcz ze środka formy. Rurki drewniane są na pewno lepszym wyborem.
Smażąc rurkę wyłóżcie ją na patelnię najpierw stroną ze sklejonymi brzegami. Cannoli będzie wtedy dobrze zamknięte.