Składniki:
Farsz:
300 g twarogu chudego
300 g twarogu półtłustego
15 g waniliowego cukru pudru
50 g zwykłego cukru pudru
pół łyżeczki pasty waniliowej
50 g zwykłego cukru pudru
pół łyżeczki pasty waniliowej
Ciasto:
500 g mąki
240 ml ciepłej wody
50 ml oleju500 g mąki
240 ml ciepłej wody
szczypta soli
Sos waniliowy:
120 ml mleka
120 ml śmietanki 30%
25 g cukru pudru
2 żółtka
pół łyżki mąki
łyżeczka pasty waniliowej
Sposób przygotowania:
Połączyć wszystkie składniki farszu.
Mąkę przesiać, wymieszać z olejem, dodać sól, wodę i zagniatać aż do uzyskania sprężystej masy.
Mleko wymieszać ze śmietanką i pastą waniliową, zagotować i pozostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę, wymieszać. Następnie do masy jajecznej wlewać stopniowo masę mleczną, mieszając aż do zgęstnięcia.
Stolnicę podsypać mąką, ciasto cienko rozwałkować i szklanką wykrawać krążki. Na środek wyłożyć farsz, zamknąć pierogi i gotować we wrzącej lekko osolonej i posłodzonej wodzie aż do wypłynięcia.
Podawać z ciepłym sosem.
Ilość: 40 szt. o średnicy 10 cm
Źródło: Przepis poznałam na warsztatach kulinarnych prowadzonych przez Panią Monikę Jagiełłowicz-Olejniczak (nieco zmodyfikowałam ilości składników).