Składniki:
1 opakowanie tofu
sos sojowy
1 limonka
cukier brązowy
1-2 łyżeczki zielonej pasty curry
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru
olej roślinny
1 ząbek czosnku
1 bakłażan pokrojony w kostkę
1 papryka pokrojona w kostkę lub paski
400 ml puszki mleka kokosowego
150 g groszku konserwowego
1 łyżeczka startego imbiru
sos rybny
kolendra
ryż jaśminowy
Sposób przygotowania:
Tofu pokroić w kostkę i marynować 20 minut w 2 łyżkach sosu sojowego, łyżce soku z limonki i łyżeczce brązowego cukru. Następnie rozgrzać w woku łyżkę oleju i smażyć pastę wraz z cukrem przez 1-2 minuty (mieszając by nie przywarły do naczynia). Dorzucić czosnek, bakłażana i paprykę - smażyć kilka minut. Całość zalać mleczkiem kokosowym, dodać imbir oraz groszek. Doprawić łyżeczką sosu rybnego oraz 2 łyżeczkami limonki. Gotować 5 minut. Tofu odsączyć i smażyć kilka minut w głębokim oleju na osobnej patelni. Curry podawać z ryżem oraz tofu, udekorować świeżą kolendrą.