środa, 24 marca 2021

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Składniki:

25 g drożdży
250 ml mleka
250 g mąki
1 jajko
2 duże jabłka
1 łyżka cukru
1 łyżka cukru waniliowego

masło klarowane do smażenia
cukier puder, opcjonalnie syrop klonowy lub kwaśna śmietana do podania

Sposób przygotowania:

Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże. Dodać 3 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru. Przykryć folią spożywczą (nie zamykać szczelnie) i pozostawić na 15 min. 
Mąkę, jajko, cukier puder i zaczyn wymieszać mikserem. Następnie zostawić do wyrośnięcia na 45 min. 
Jabłka pokroić w drobną kostkę, dodać do ciasta. Porcje ciasta nakładać dużą łyżką na rozgrzany tłuszcz. 

Ilość: 15 szt.

Etykiety

Kontakt

Napisz wiadomość

Szukaj na tym blogu