środa, 8 listopada 2017

Arancini z mięsem

Składniki:

Farsz mięsny:
150 g cielęciny
1 mała marchew
1 mała cebula
kawałek selera naciowego
1 liść laurowy
250 ml sosu pomidorowego
100 ml wody
50 ml czerwonego wina
garść groszku
50 g sera pecorino
sól, pieprz

Kule ryżowe:
350 g ryżu
40 g sera pecorino
200 ml wody
180 g mąki
bułka tarta

Sposób przygotowania:

Cebulę, marchew i seler drobno pokroić i usmażyć na oliwie. Dodać zmielone mięso i po kilku minutach zalać winem. Następnie wlać wodę, sos pomidorowy, dołożyć liść laurowy i gotować na małym ogniu 90 minut. W razie potrzeby dodać wodę. 30 minut przed końcem dołożyć groszek. Po tym czasie wyjąć listek, po wystygnięciu dodać pokrojony w małą kostkę ser.
Ryż ugotować, dodać starty na tarce ser, wymieszać. Z wody i mąki utworzyć masę o konsystencji nieco bardziej wodnistej niż śmietana. Ryż zagnieść w dłoni, zrobić wgłębienie, dodać farsz mięsny, zamknąć kolejną porcją ryżu. Utworzyć zwartą kulę. Następnie obtoczyć ją w masie mącznej i bułce tartej. Smażyć chwilę ze wszystkich stron na rozgrzanej oliwie aż do zarumienienia. Następnie włożyć na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 st.

Ilość: 10 szt.


Źródło: William Dello Russo: "The flavours of Sicily".

Etykiety

Kontakt

Napisz wiadomość

Szukaj na tym blogu